lunes, 5 de marzo de 2012

Comunicat d'Intifalla


El Subcomandante Marcos va definir la lluita com un cercle, perquè pot començar en qualsevol punt però mai no s'acaba. El Subcomandante Ricardo Costa ho adaptà magistralment a la nostra realitat explicant que aquí, com al seu partit, el que no s'acaba mai és la festa. De fira en fira, porrat, concert i festa patronal el nostre País es resisteix a caure en l'europea quotidianitat i anar només, com vol la Dirección General de Tráfico, de casa al treball i del treball a casa. Nosaltres som una altra cosa.

Fora dels tòpics que ens dibuixen com a xitxarres, malfaeners i balafiadors, pecadors i culpables callats de les nostres desgràcies, hem après a mirar el passat per entendre el nostre futur. Ens veiem reflectits en els gremis d'artesans i comerciants que havent perdut totes les guerres possibles, trobaren en la sàtira i la crema simbòlica dels seus mals un horitzó d'expressió, de festa, però també i sobretot de reivindicació. Pagans i blasfems, autogestionaris, àcrates fins i tot: podem trobar en les falles molts dels principis transformadors que avui inspiren les lluites socials no només a València, sinó arreu del món.

El poder establert s'ha esforçat de valent per mantenir el món faller controlat. Ho fa qualsevol estat modern: amb una mà alimentant-lo amb subvencions per mantindre'l ensinistrat; amb l'altra un discurs de falsa modernitat que nega a la cultura pròpia el paper d'universal i la menysté com a reducte del passat. Així ha passat a les comissions falleres, com a la resta de moviments socials, sense ullals reivindicatius i tancats en el corral del folklorisme. Les falles són avui un “gran evento” més, potser el primer de tots: a major glòria de la classe política, de l'arquebisbat i de la indústria turística. Com a símbol, i al balcó, un macro-concurs de bellesa i les falleres vinga al plor.
Afortunadament, sota la superfície crostosa i bruta de caspa el magma encara corre amb fluïdesa. A vegades li costa. Hi ha grups de teatre de diferents falles, i molts dies a l'any s'hi pot veure la gent sopant a la fresca en franca germanor; lluny del soroll de les macro-festes de l'Ajuntament i la patronal hostalera estan les Falles Populars i Combatives; baix dels blocs de formigó de Nou Campanar està l'arena de platja d'Arrancapins. Com una eficient metàfora de la societat valenciana, on si hom mira més enllà de gavines i roses troba persones i projectes que valen la pena.

Intifalla és una metàfora. Triada de forma conscient, amb totes les seues implicacions. Triem recuperar l'esperit crític i transgressor d'un espai que ha estat i ha de ser nostre, de tots, del 99%. Si l'univers faller institucional renuncia- no només en festes, sinó tot l'any- a exercir com a tal, això ha de servir per recordar-nos que és la nostra responsabilitat fer-ho. I sense ambigüitats: no reconeixem la legitimitat de la Junta Central Fallera i de la Cort d'Honor igual que no veiem legítim que la Comissió Europea o el Banc Central Europeu decidisquen el nostre futur. Exercim la democràcia, ací i ara. Pensem globalment i actuem localment.

Per això demà tornarem a l'hora de la Mascletà, i hi tornarem molts de dies. Encara que el Partit Popular, els mitjans de comunicació i les ex-falleres s'entesten en convertir la nostra protesta en una disputa pueril entre assessors de partits, una estratègia més de partits que no qüestionen l'statu quo, buscar culpables o acusar-nos de cremar contenidors; baixarem igualment al carrer, perquè és nostre i no de la Policia. Baixarem a posar sobre la taula temes i problemes que no se senten als informatius, als parlaments o a les cimeres, a construir l'agenda del 99% de la població mundial.

Les persones, els moviments socials, som els autèntics falleros i falleres. Ho som i serem tot l'any, com ho fórem al mes de maig, en què convertirem les places en casals, colles i càbiles improvisades. Ho hem sigut estes setmanes de sobrevinguda primavera valenciana, ho som ara, i ho serem, com els artistes fallers, treballant l'endemà de la crema. Com diu el Subcomandante Ric, ací la festa no s'acaba mai.

Ciutat Fallera, 5 de març de 2012

3 comentarios:

 1. Força Intifalla!
  Los corruptos saben que lo son, les jode un montón
  que se lo digamos cuando están en ese balcón, como césares. Ellos saben que nos ahogan con los recortes, siguen untándose a nuestra costa, y repartiendo migajas de pan y mucho circo
  Que mejor que hacer ver que la ciudadanía no esta de acuerdo con estos corruptos que en nuestra fiesta popular.
  Los propios falleros (junta fallera) deberían opinar sobre el desproposito del PP en valencia. Hay mucho chantaje, mucho sobornado con 4 migajas de bronce... y todo lo q tiene q ver con ese espectaculo comercial q son Las Fallas del poder es una parafernalia propia del franquismo.

  Luego els fallers y les falleres de cada barri son els que realment viuen la festa. Recuperem la festa del poble! y no ese parque temático q quieren hacer de nuestra fiesta, en la que ya no quieren ni que protestemos .

  100% de acuerdo con el comunicado.
  Somos el 99%, aunq muchas conciencias estan dormidas, parecen q solo despiertan cuando nos llevamos porrazos y hay "sucesos"

  Al carrer CABRONS !!!

  ResponderEliminar
 2. Intifalla: Porque otra Valencia, es posible y necesaria.
  Las fallas como modelo casposo y regionalista burgués del blaverismo, están en el entredicho, desde las primeras mascletas en la Plz del Ayuntamiento de valencia, se vienen concentrando ciudadanos que yo no aplauden a los representantes políticos, ahora se les grita contra la corrupción y los recortes sociales que afectan a la sanidad y a la educación en la ciudad del turia.

  Este modelo espontáneo pero reivindicativo bautizado como #Intifalla, esta poniendo en jaque a un modelo de cultura y política fallera, mas próximo al franquismo, lejos ya y olvidados de lo que realmente en la historia fueron las fallas, antes de que el franquismo y por supuesto la iglesia lo manipularan a su antojo.

  Pero no todo esta bajo control, queridos amiguitos, en el distrito de Extramurs de Valencia hay una falla que se siente como una isla en medio de un océano. Nació hace mas de 100 años como cualquier otra comisión que ocupa su tiempo dedicando versos folclóricos a sus reinas y agasajando con flores a la Virgen de los Desamparados. Hasta que, llegada la transición democrática, un grupo de jóvenes se adueñó del timón de la nave y decidió que todo eso tenía que cambiar. Que la falla Arrancapins sería distinta. Y vaya si lo consiguieron.

  Desde que Arrancapins emprendió esta revolución interna, sus miembros nunca han participado en la ofrenda. Los cargos de fallera mayor y fallera mayor infantil se suprimieron en 1991 porque a los responsables de la comisión les parecían machistas.
  El sello alternativo de Arrancapins también se plasma en su monumento. De primeras, porque lo elaboran los propios falleros. Pero también porque satiriza al poder con menos miramientos que el resto.
  Todo el articulo aqui:
  http://www.cgtvalencia.org/2012/03/intifalla-porque-otra-valencia-es.html

  ResponderEliminar
 3. Elucubracions arran de la #Intifalla: No estic d'acord amb V.Flor que el nom no siga adequat. El que es important es que la marabunta fallera no tape les justes protestes (no val el conformista: "es que ahora estamos en fallas"...so what?. A cas:
  - Era justa la "kale barraca blavera" i ara es injusta la intifalla?
  - Es correcte que les NNGG li piten a F. de la Vega i injust un cartell de "no a cor...rupció"?
  - Es Mònica una fallera non grata i Rita una fallera respetable?
  - Era incorrecte que estigués al balcó el honest concejal Montalban i correcte que estigueren els inputats Sanz, Naseiro, Betoret ...?
  - Es políticament correcta la somrisa de "beato roin" del aleshores regidor [Camps] de trafic i el somriure de cazallera de Rita mentre li pitaven a Clementina en el balcó o a Lerma a la llotja de Mestalla ????......etc, etc, etc..Cal tindre memoria.
  Avant amb la Intifalla i... amb el somriure la revolta !!!
  Gracies, CGT !!!

  ResponderEliminar